Cinc propostes per una vida sana al 2020: mou-te i venceràs!

El gener és el mes dels bons propòsits, de les llistes de coses que volem fer abans de l’estiu ja que tot està per fer i tot és possible. Et presentem 5 propostes per una vida sana per aquest any que tot just comença.

Mou-te, és el moment!

Segons l’informe de l’Associació Americana del Cor (American Heart Association – AHA) amb només 30 minuts al dia d’exercici moderat, es pot reduir significativament el risc de partir malalties com la diabetis, patir un infart o bé un ictus.

Un dels propòsits d’aquest 2020 és començar a fer activitat física moderada com pot ser, simplement, fer una volta caminant o fer servir la bicicleta pot ser més que suficient. El que et recomanem és que escullis un esport que t’agradi i l’incorporis als teus hàbits diaris, com fer part o tot el trajecte cap a la feina o a estudiar en bicicleta o caminant, o bé reservar una estona per sortir a caminar.

Avui és un bon dia per deixar de fumar

És el gran bon propòsit d’any nou i, si encara ets fumador, hauries de pensar en fer-lo realitat avui mateix. El tabac, a més de ser un vici molt lleig, és un dels grans riscos per a la salut i aquells que han deixat de fumar noten els efectes positius ràpidament:

  • En les primeres 24 hores després de deixar de fumar disminueix el nivell de monòxid de carboni en sang, es recupera la temperatura corporal normal i la pressió arterial.
  • Després d’una setmana es recupera el sentit de l’olfacte i el gust perjudicats pel tabac, a més de la millora de la circulació de la sang.
  • Sis mesos després de deixar de fumar, desapareixen la tos i la fatiga i es redueix el risc de patir complicacions els processos gripals o de refredat
  • En cinc anys, el risc de patir càncer de boca, gola o esòfag es redueix a la meitat
  • En deu anys després de deixar de fumar, el risc de desenvolupar un càncer de pulmó es redueix a la meitat, respecte a la gent que encara fuma

Però, a més, el tabac és una droga que provoca alts graus de dependència. Abandonar el tabac pot no ser fàcil, per això et recomanem que consultis amb especialistes per fer-te més fàcil abandonar aquest mal hàbit.

Millora la teva dieta i el teu pes

Després dels grans àpats de Nadal arriba el gran propòsit de perdre pes i ‘fer dieta’, però en masses ocasions fracassem en aquest objectiu víctimes de la frustració de veure que no assolim el que ens proposem. Fer dieta no només és menjar més sa, també és incorporar hàbits saludables com reduir el consum de sucre, de picar entre hores o deixar de consumir productes amb molt greix o els ultra-processats.

Si ho necessites, pots recórrer a un especialista en dietètica perquè et pugui ajudar a perdre pes de manera saludable i complementar-ho amb una activitat esportiva.

Consulta amb el metge l’estat de salut

Per poder prendre decisions adequades respecte a la teva salut, res com fer-te una prova mèdica completa per conèixer la teva situació física. Consulta amb el teu metge i fes-te una analítica completa per tenir dades sobre el teu nivell de colesterol, el cor, la tensió…

Aquesta analítica completa és especialment recomanable també si tens previst començar a fer exercici físic, fins i tot el de baixa intensitat que t’hem proposat al principi d’aquest article. Així sabràs quin és el teu punt d’inici i el punt fins on podràs arribar en la millora de la teva forma física.

Comença una activitat esportiva diferent

La millor manera de començar l’any és amb una activitat física enfocada a millorar la teva qualitat de vida. Vesteix-te adequadament i posa’t un calçat esportiu de qualitat i prepara’t per la realització de l’esport que més et convingui. Des dels esports de moda, com el running o el ciclisme a l’aire lliure, fins a activitats d’alta intensitat cardiovascular com l’spinning, el HIITT o el CrossFit.

Igual que en els altres propòsits per una vida sana, et recomanem que abans de començar t’informis amb un especialista, ja sigui al teu gimnàs o amb entrenadors personals com Berta Pelegrí, que t’ofereix entrenament esportiu personal per mantenir la condició física i optimitzar el pes corporal.

Demana ara més informació i comença 2020 amb l’entrenament personal de Berta Pelegrí.

Mou-te i venceràs!